Глутамат натрію Е621 харчовий. Виробництво Китай. Глумат натрію. Натрію глумат
200 ₴/кг
- В наявності
Глутамат натрію (Monosodium glutamate, мононатрієва сіль глутамінової кислоти, E621) — харчова добавка, призначена для посилення смакових відчуттів, завдяки збільшенню чутливості сосоченят язика. Являє собою білий кристалічний порошок, добре розчинний у воді. У Китаї відомий як «смачна приправа» в Японії як «чудесний порошок».
Глутамат натрію отримують як із натуральних ресурсів, так і за допомогою хімічних реакцій. Найчастіше застосовується в стравах японської, корейської й особливо китайської кухонь.
Був отриманий 1907 року співробітником Токійського Імперського університету. У 1909 р. був виданий патент на спосіб виробництва харчових препаратів. Саме за цим способом був отриманий глутамат натрію, який стали випускати в Японії на продаж. Відтоді підсилювач смаку глутамат натрію став широко застосовуватися і завоював популярність у всьому світі. Його щоденне споживання на планеті досягає 200 000 тонн.
Глутамат натрію (Е 621) використовується в такій продукції:
в харчових концентратах для перших і других страв, страв швидкого приготування (до 5000 мг/кг);
у стравах, готових до вживання (до 10000 мг/кг);
як замінник солі в дієтичних продуктах живлення (до 5000 мг/кг).
Підсилювач смаку Е 621 успішно маскує вади вихідного продукту, якщо його якість не дуже висока. У разі додавання до харчових виробів він підсилює їхній природний смак, а також відновлює смакові властивості, ослаблені в процесі зберігання або оброблення. Він незамінний під час використання морозива, а також під час виробництва продуктів, у яких м'ясо частково або повністю замінене на сою. Глутамат натрію використовується в м'ясних, рибних, грибних, соєвих напівфабрикатах, у чипсах, сухарках, соусах, приправах, бульйонних кубиках і сухих супах, а також у харчових закладах «фаст-фуда». Використання Глутамату натрію дає змогу отримати продукцію з найвищими смаковими якостями.
Навколо цього популярного підсилювача смаку багато років ведуться суперечки. І все-таки більшу частинумішнь з нього вже зняли. Глутамат оголошений щодо нешкідливої харчовою добавкою, хоча за ним усе ж залишилися "синдром китайського ресторану" (набір симптомів, що спостерігалися під час вживання страв із підсилювачем смаку в ресторанах Китаю) і негативний вплив на астматиків. Хай там як, на сьогодні без харчових добавок людству не обійтися — саме вони, а не сільське господарство, забезпечують 10% щорічного приросту харчових продуктів, без якого населення Землі просто не здатне б забезпечувати себе. Допустима добова доза Глутамату натрію становить до 120 мг на кілограм ваги людини.
- Ціна: 200 ₴/кг