Ціна: доведена
Натрієвою сіллю кислоти ериторбової є харчовий антиоксидант Е316 Еріторбат натрію, який також відомий під назвами ізоаскорбат натрію, Sodium isoascorbate і Sodium erythorbate. Зовні ця харчова добавка являє собою гранулят або кристалічний порошок білого кольору, який абсолютно позбавлений запаху, але вирізняється злегка солонуватим смаком.
Харчовий антиоксидант Е316 Еріторбат натрію чудово розчиняється у водних і спиртових розчинах. Ця властивість харчового антиоксиданту Е316 Еріторбат натрію середньо проявляється в гліколях, у той час у присутності жирів і олій ці процеси напрочу немає.
Крім того, антиокислювальні властивості харчового антиоксиданту Е316 Еріторбат натрію характерні для солей аскорбінової кислоти — він легко взаємодіє з киснем повітря й водою, тому зберігати цю речовину рекомендується у світло- і вологонепроникної тарі.
Отримують Е316 синтетичним способом у разі взаємодії гідроксиду натрію саскорбіновою кислотою. Крім цього, нерідко його виробляють і з цукромістких рослин, зокрема цукрових буряків і тростини, а також кукурудзи.
Харчову добавку Е316 широко застосовують у харчовій промисловості, де вона відіграє роль антиокислювача, тобто речовини, яка здатна сповільнювати процеси окиснення в продуктових товарах. Також у цій галузі харчовий антиоксидант Е316 Еріторбат натрію може використовуватися як підкислювач, регулятор кислотності та стабілізатора забарвлення.
Зазвичай, Е316 додають під час виробництва м'ясних напівфабрикатів, ковбасних виробів і рибних консервів. Здатна ця домішка продовжуватиме терміни придатності овочів і фруктів, водночас запобігаючи потемнінню плодів, яке відбувається під впливом кисню повітря.
До речі, використання всіх харчових добавок-антиокислювачів, ериторбової кислоти та її солей зокрема зумовлює скорочення використовуваних нітритів на третину. У цьому полягає безумовна користь харчовий антиоксидант Е316 Еріторбат натрію.
Крім перерахованих вище харчових продуктів, еріторбат натрію може входити до складу кондитерських виробів і хліба, жирів різного походження, а також безалкогольних і алкогольних напоїв. Хімічна промисловість використовує цю добавку для стабілізації та запобігання окисленню під час гальванічних і ферментативних процесів.
Користь харчового антиоксиданту Е316 Еріторбат натрію
Встановленою допустимою добовою дозою споживання харчового антиоксиданту Е316 Еріторбат натрію є не більш ніж п'ять мг/кг ваги людини. Він дозволений до використання в країнах Євросоюзу та на території нашої держави, оскільки належить до групи безпечних харчових добавок у разі вживання в їжу.
Користь харчовий антиоксидант Е316 Еріторбат натрію очевидна навіть попри те, що ця речовина має невисоку вітамінну активність (приблизно 5 відсотків) проти аскорбат натрію. Крім того, зазначаються такі властивості Е316 як легке окислення в організмі людини та подальше швидке виведення
- Ціна: 200 ₴/кг