Тринатрійфосфат (натрій трифосфат), тих. Виробництво Китай. Натрій трифосфат, тринатрійфосфат.
140 ₴/кг
- Немає в наявності
Застосування. Триполіфосфат натрію випускається харчовим і технічним
Технічний натрій триполіфосфат застосовується: - для розрідження густих паст, глін, каолінів; - для регулювання pH середовища; - для виготовлення синтетичних мийних засобів, що очищають, вибілювальних, дезінфікувальних, дезактивальних засобів (засобів для миття посуду, раковин, унітазів, чищення ванн і миття скла);
- під час виробництва паперу, шкіри, штучних матеріалів (вибілювання завдяки стабілізації перекису водню)
; - під час виробництва лікарських та косметичних препаратів;
— для захисту від корозії, водопідготовки та інших цілей (промивання котлів, пом'якшення поживної води котлів, запобігання випаданню опадів і накипу).
Натрій триполіфосфат використовують для запобігання корозії трубопроводів і теплообмінних апаратів. Під час його застосування треба передбачати ретельне очищення теплообмінних апаратів і трубопроводів від відкладень і обростання.
Застосування натрію триполіфосфату у виготовленні мийних засобів. Застосування натрію триполіфосфату в виготовленні мийних засобів
. Склад синтетичних мийних порошків залежить від жорсткості води. Випускають три типи порошків: А, Б, В. Тип А — для районів із жорсткістю води вище 5,35 мг-екв. Тип Б — для районів із жорсткістю води нижче 5,35 мг-екв. Тип В — для районів із м'якою водою, жорсткістю не вище ніж 2 мг-екв. Порошки типу А і Б перешкоджають утворенню опадів у жорсткій воді.
Компоненти Склад порошку, % А Б В
Сульфонол (у перерахунку на активну речовину) 2; 2; 2,5
Натрію триполіфосфат 40; 20; -
Натрію метасилікат 30; 30 ;10
Сода кальцинована 20; 40; 85
Натрію сульфат 8; 8; 2,5
Натрію триполіфосфат входить до складу ДЕЗМОЛА — синтетичного мийно-дезінфікувального засобу, який застосовується для миття та дезінфекції обладнання.
Застосування ДЕЗМОЛА дає змогу поєднати в одній операції мийку та дезінфекцію обладнання.
Для ручної мийки використовують 0,5%-й, а під час механічного способу оброблення — 1,0% — водні розчини.
Компоненти Склад, % Синтетичний мийний засіб (калсульфати, алкілсульфонат) 1 Натрію триполіфосфат 20
Натрію метасилікат (9 Н2О) 30
Сода кальцинована 24-28
Хлорамін "Б" 18-22
Натрію сульфат і вода (у складі компонентів) до 100
Натрій триполіфосфат може використовуватися як самостійний мийний засіб для прання білизни та всіх типів тканин, миття скла, сильно забрудненого та жирного посуду, чищення ванн, раковин і унітазів. Перед пранням білизну попередньо замочують у теплому розчині триполіфосфату натрію (1⁄2 склянки на відро води). Дуже забруднена білизна рекомендується залишити в зазначеному розчині на 2-3 год. Потім білизну перуть і ретельно прополіскують у чистій воді.
Харчовий натрій триполіфосфат застосовується: - для поліпшення текстури м'ясних і рибних продуктів (підвищує рН і утримує воду в білках, має здатність розщеплювати міозин і актив); - у ролі солі-плавця у виробництві плавлених сирів, - як добавки під час виробництва вершків, сухого та згущеного молока, у кондитерській промисловості. Трифосфат натрію за ГОСТ 13493-86 «Натрію триполіфосфат. Технічні умови » позасекований у перелік сировини в ГОСТ 18236-85 «Продукти зі свинини варені. Технічні умови», ГОСТ 18255-85 «Продукти зі свинини копчено-варені. Технічні умови», ГОСТ 23670-79 «Колбаси варені, сосиски та сардельки, хліби м'ясні. Технічні умови». Застосування натрію триполіфосфату для оброблення м'яса та м'ясопродуктів. Застосування натрію триполіфосфату для оброблення м'яса та м'ясопродуктів Обробка м'яса зазвичай відбувається зануренням у водний розчин натрію триполіфосфату з витримкою в розчині 10-30 хвилин. Температура розчину під час оброблення становить 18-36 °C. Вищої температури відповідає менший час витримки. Оброблення жирного бекону доцільно робити шприціюванням. У цьому разі розчин вводиться безпосередньо в м'ясний прошарок. Натрію триполіфосфат застосовується для оброблення свинини у формі фаршу, нарізаних шматків або виробів напівфабрикатів. Для випадку спільної обробки натрій поліфосфатом із кухонною сіллю в співвідношенні 0,125:0,75% і подальшим зберіганням під час тепературу -23 °C упродовж 4 тижнів можна спостерігати поліпшення якісних показників свинини: колір, аромат, смак, текстура, зниження втрат води під час термооброблення, рівень соковитості. Натрію триполіфосфат застосовується у виробництві копчених віконників для зменшення втрати вологи, а отже — збільшення виходу готового продукту. У цьому разі м'ясо обробляють натрію триполіфосфатом спільно кухонною сіллю в співвідношенні 0,3: 3,0%. Оброблення збільшує вихід готового продукту на 5%. Для оброблення яловичини та яловичого фаршу найефективніше оброблення сумішшю натрію триполіфосфату та натрію пірофосфату E450ii в співвідношенні 25:75%. Обробка покращує якісні показники готового продукту: знижує втрати води, покращує колір, текстуру, покращує вихід. Натрію триполіфосфат застосовують у виробництві копченої свинячої корейки. Свинину шприцують розчином натрію триполіфосфату з концентрацією 0,3-0,5%. Рівень інжекції становить 5-10%. Ця обробка не збільшує соковитість готового продукту, але збільшує його ніжність. Бараньї туші обробляють сумішшю натрію триполіфосфату з кухонною сіллю в співвідношенні 0,5:2,0%. Це покращує ніжність м'яса баранячих туш, знижує втрати під час термооброблення. Оброблення збільшує рН і який-небудь істотний розвиток несприятливих мікроорганізмів немає під час зберігання впродовж 6 днів із тепературою від 0 до +4 °C. Застосування натрію триполіфосфату для оброблення філе морепродуктів. Застосування натрію триполіфосфату для оброблення філе морепродуктів Для збільшення терміну зберігання філе охолоджених морепродуктів на 30-40% застосовують оброблення водним розчином із суміші консервантів. Суміш має склад: натрій триполіфосфат 77%; калію сорбат 12,7%; лимонна кислота 10,3%. Обробляють витримку філе у водному розчині. У цьому обробленні натрій триполіфосфат пригнічує ріст мікроорганізмів і стабілізує стан білка. Лимонна кислота пригнічує розвиток мікробіотів завдяки підкисленню поверхні філе. Калію сортат стримує розвиток дріжджових і пліснявих грибків.- Ціна: 140 ₴/кг